Isolatiedroging

Sinds enkele jaren is er – in de bouw – een sterke toename in het storten van zwevende vloeren. Dit zijn afwerkvloeren die los (op een isolatielaag) gestort worden. Een groot voordeel is dat dit geluids- en temperatuurisolerend werkt. Een nadeel is echter dat, wanneer er water tussenkomt, dit nauwelijks meer kan verdampen waardoor er een grote kans is op schimmels e.d. Mocht er dus sprake zijn van wateroverlast, dan is de inzet van isolatiedrogers een vereiste.
 
Met de flexibel te combineren MultiQube-systeem bent u voor elke drogingssituatie het beste uitgerust, bijvoorbeeld:
  1. Overdrukdroging tot 60 m².  
    Een VX 5 MultiQube, flexibel ingesteld op laag vermogen 2.
     
  2. Onderdrukdroging tot 50 m².
    Een VX 5 MultiQube en een waterafscheider WA 4i MultiQube met geïntegreerd microfiltersysteem.
Een voordeel in de praktijk: prestatie geoptimaliseerd energieverbruik
In tegenstelling tot conventionele zijkanaal compressorturbines staat bij de turbomotor van de VX 5 MultiQube het vermogen en stroomverbruik altijd in verhouding. Als de prestatie gereduceerd wordt, dan vermindert ook het energieverbruik. Bij de VX5 MultiQube is de capaciteitsregeling niet weerstand georiënteerd, maar wordt afgestemd op de gewenste volumestroom. Dankzij deze techniek werkt de VX 5 MultiQube - in vergelijking met andere isolatiedrogers - bijzonder energiezuinig.
 

De werking van de vloerisolatiedroger
Bij overdrukdroging (1) wordt de gedroogde warme lucht door speciale openingen in de isolatielaag geblazen. De gecomprimeerde lucht zorgt voor het transport van vocht en verontreiniging, door deze met de luchtstroom mee te nemen naar openingen aan de zijkant van de vloer. De vochtige warme lucht komt vervolgens in de ruimte en kan nu worden aangezogen door een condensdroger die is opgesteld in de ruimte. Op deze manier wordt de isolatie gedroogd. Houd er rekening mee dat ook verontreiniging in de lucht komt.

 
Bij onderdrukdroging (2) is het omgekeerd. De lucht wordt door kleine openingen uit de vloerisolatie gezogen. De aangezogen lucht wordt gefilterd en gereinigd door een afscheider en een HEPA-filter. Na de reiniging komt de schone lucht weer in de ruimte.
 
Belangrijk bij de onderdruk – droging
Bij deze werkwijze is de inzet van een filtersysteem noodzakelijk, zodat er geen water en/of vaste stoffen in de machine kunnen komen. Hierdoor zou de turbine verstopt kunnen raken en daarmee zou er schade kunnen ontstaan aan het apparaat.